шаблоны joomla

Сряда, 15 Декември 2021 14:23 Велизар Георгиев

serbezova_11_12_2021_sait„Детски политики по време на Ковид-19". Тази тема събра 35 възпитаници на Българското училище за политика (БУП) от Випуск 2021 в средата на декември в Правец. Последният випуск на Училището имаше и още един повод за срещата – официалното връчване на дипломите на успешно завършилите Националната програма „Управленски умения".

Преди да се дипломират официално, курсистите с ентусиазъм влязоха на последните лекции и дискусии, организирани за тях от екипа на БУП. Лектор бе и проф. Асена Сербазова, която часове преди това бе номинирана за министър на здравеопазването. В качеството си на председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Сербезова говори пред присъстващите за начините на взаимодействие на професионалните организации със законодателната и изпълнителната власт. Сподели и приоритетите си като министър, ако Народното събрание одобри предложения кабинет. По същата тема, но от позицията на представител на неправителствена организация, говори и Красимира Величкова , изпълнителен директор на Български дарителски форум. Величкова отговори и на много въпроси на присъстващите, сред които бяха въпросите за финансирането на НПО, за подпомаганите от гражданските организации групи.

Домашното насилие, отражението му върху децата и начините за справяне с проблема и в ситуацията на „Ковид-19", бе друга тема, което прикова интереса на курсистите от Випуск 2021. За видимата страна на насилието и помощта за пострадали от него говори Юлия Андонова, директор „Развитие и комуникации" във фондация „П.У.Л.С." Фондацията работи с лица и деца в риск, пострадали от различни форми на насилие, предлагайки както превантивни програми, така и програми за рехабилитация и интеграция. За домашното насилие от гледна точка на закона пред възпитаниците на БУП говориха и съдиите Владимир Вълков и Галя Вълкова.

След учебната част, дойде и така дългоочакваната празнична част. Тридесет и петте присъстващи курсисти от Випуск 2021 получиха официално дипломите си и с това станаха част от голямото семейство на завършили Българското училище за политика. Събитието бе отбелязано подобаващо с много снимки, постове в социалните мрежи и купон до малките часове на нощта.

 
Четвъртък, 11 Ноември 2021 14:06 Велизар Георгиев

strasbourg_11.2021_saitКурсисти от последния випуск на Българско училище за политика (БУП) взеха участие в 9-то издание на Световния форум за демокрация. Събитието се проведе от 8 до 10 ноември в Страсбург и бе на тема „Може ли демокрацията да спаси околната среда?". В рамките на форума делегацията на Българско училище за политика се срещна с постоянния представител на Република България към Съвета на Европа, посланик Мария Спасова. В нейно присъствие и в присъствието на дипломати от представителството курсистите на БУП спазиха традицията и поднесоха цветя пред бюста на Димитър Пешев в седалището на Съвета на Европа. В своето изказване посланик Спасова изтъкна изключителната роля и принос на Димитър Пешев за спасяването на българските граждани от еврейски произход по време на Втората световна война. Подчерта, че примерът и съвместните усилия на политици като Пешев, общественици, представители на Българската православна църква за спасяването на българските евреи следва да се познават, за да не се допускат в бъдеще подобни трагични събития. По-рано през деня Мария Спасова обсъди с курсистите на БУП актуални въпроси от дневния ред на Съвета на Европа, както и възможности за по-тясно сътрудничество между Училището и българската мисия към Съвета на Европа.

 
Сряда, 22 Септември 2021 15:57 Велизар Георгиев

ingrid_shikova_22.09.2021_saitДвадесет и втори септември бе последният учебен ден за Випуск 2021 на Българско училище за политика. Четиридесетте курсисти, сред които са евродепутат, депутати от 44-то Народно събрание, кмет, зам.-кмет, общински съветници, представители на неправителствени организации, на бизнеса и др. завършиха обучението си в Училището с лекция на на проф. Ингрид Шикова.  Експертът в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в Софийския университет говори пред обучаемите за процеса на вземане на решения в ЕС, запозна ги с институциите на Съюза и с пътя на едно законодателно предложение. След края на лекцията и дискусията курсистите взеха участие в симулативна игра. Разделени по групи и представляващи различни държави-членки на Съюза, те трябваше да вземат решение като за целта водиха преговори, а на някои им се наложи и да направят компромиси. С този полезен урок, научен чрез игра, завърши обучението си настоящия випуск на БУП. Последваха много снимки, планове за нови срещи и работа по благотворителната кауза, която и този випуск на Училището избра да има.

Двадесет и втори септември бе последният учебен ден за Випуск 2021 на Българско училище за политика. Четиридесетте курсисти, сред които са евродепутат, депутати от 44-то Народно събрание, кмет, зам.-кмет, общински съветници, представители на неправителствени организации, на бизнеса и др. завършиха обучението си в Училището с лекция на на проф. Ингрид Шикова.  Експертът в областта на политиките на ЕС и един от създателите на специалност „Европеистика“ в Софийския университет говори пред обучаемите за процеса на вземане на решения в ЕС, запозна ги с институциите на Съюза и с пътя на едно законодателно предложение. След края на лекцията и дискусията курсистите взеха участие в симулативна игра. Разделени по групи и представляващи различни държави-членки на Съюза, те трябваше да вземат решение като за целта водиха преговори, а на някои им се наложи и да направят компромиси. С този полезен урок, научен чрез игра, завърши обучението си настоящия випуск на БУП. Последваха много снимки, планове за нови срещи и работа по благотворителната кауза, която и този випуск на Училището избра да има.

 
Вторник, 21 Септември 2021 19:52 Велизар Георгиев

nikolay_mladenov_21.09.2021_saitБившият външен министър на България и настоящ член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики Николай Младенов бе специален гост в четвърти курс на тазгодишната Националната програма на Българско училище да политика (БУП). Той започна срещата си с обучаемите с емоционален разказ за създаването на Училището от Дими Паница, продължи с анализ на международни политики и завърши с отговор на многобройните въпроси от курсистите. Срещата с Николай Младенов бе последна за третия учебен ден от четвърти курс за Випуск 2021. Иначе началото на този учебен ден бе сложено с лекция на Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. Стайков говори по темата „Фискални предизвикателства пред ЕС и национални особености на България.“ За културата като острие на дипломацията след него лекция изнесе д-р Ирена Тодорова, изп. директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, който е под егидата на ЮНЕСКО и покрива цели 16 държави от тази част на Стария континент. След срещата си с д-р Тодорова участниците от Националната програма решаваха учебен казус по групи. Той бе изработен на база реален случай и за да го решат, курсистите трябваше да използват похватите на културната дипломация. Обратна връзка за работата си четирите групи получиха лично от лектора, който сподели и в действителност как е бил разрешен този случай. Интересът на обучаемите грабна и друга обучителна задача през този ден – изработване на стратегия за кризисна комуникация в контекста на кризата от „Ковид -19“. Четирите групи трябваше да влязат в ролята на министерството на здравеопазването и да направят стратегия за комуникация при криза, породена от един неочакван инцидент, който в медии и соц. мрежи е бил свързан с поставена ваксина. Преди да се заемат със задачата обаче четиридесетте курсисти имаха лекция за комуникации при криза, която бе изнесена от доц. д-р Александър Христов, председател на Центъра за анализи и кризисни комуникации. Успоредно с теоретичната част доц. Христов даде и много конкретни примери как се комуникира в криза, отговори и на немалко въпроси за възможни комуникационни действия при конкретна кризисна ситуация.

 
Понеделник, 20 Септември 2021 20:34 Велизар Георгиев

afganistan_20.09.2021_saitВторият обучителен ден от последния курс на Националната програма (НП) за Випуск 2021 на Българско училище за политика(БУП) започна с темата за Афганистан. За предизвикателствата пред Европейския съюз и България от кризата в азиатската държава пред участниците говориха арабистът проф. Владимир Чуков и експертът по сигурност проф. Тодор Тагарев. След лекцията и последвалата я оживена дискусия, участниците работиха по групи. Всяка една от четирите групи трябваше да направи сценарий за излизане от политическата и военна криза в Афганистан като се съобрази с конкретни за групата условия. След Азия погледът бе обърнат към Западните Балкани. Доц. Д-р Георги Бърдаров, ръководител на катедрата по социално-икономическа география в Софийския университет и носител на Европейската награда за литература, говори пред четиридесетте обучаеми от настоящия курс за генезиса и развитието на етнорелигиозните процеси на Западните Балкани.

Втората част от учебния 20 септември започна с темата «Справедлива ли е новата селскостопанска политика? Приоритет ли е биоземеделието за ЕС?» Панелът е част от проект «Платформа за иновации в биологичното земеделие», по който БУП е партньор на Форум CSRD от Северна Македония заедно с още четири организации от Сърбия, Хърватия и Северна Македония. Фокусът на проекта е обучение на възрастни в сферите на биологичното земеделие, маркетинг и брандиране на продукти и се осъществява по програма „Еразъм +" на Европейската комисия. Лектори в Националната програма по този панел бяха зам.-министърът на земеделието храните и горите Явор Гечев и председателят на парламентарната комисия по околна среда и води в 46-то Народно събрание Борислав Сандов.

Денят продължи с гостуването на Марк Нордберг, съветник по политическите и икономическите въпроси на американския посланик в България, и завърши със симулация на ТВ интервю и отговор на персонален неудобен въпрос от курсистите.

 
Неделя, 19 Септември 2021 21:34 Велизар Георгиев

evrodeputati _19.09.2021Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев откри последния, четвърти, обучителен курс за Випуск 2021 на Българско училище за политика(БУП). Пред четиридесетте курсисти Стойчев говори за законодателните приоритети на Евросъюза след годишната реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ръководителят на Бюрото на ЕС в България направи анализ на речта като посочи основните акценти в нея - продължаващата битка с „Ковид-19“, икономическото възстановяване, климатичните промени, сигурността и миграцията. Веднага след това Стойчев модерира сесия, посветена на работата и политиките на Европейския парламент. В нея участие взеха Андрей Новаков, Илхан Кючюк и Петър Витанов. 

Като поздрави първо курсистите за избора им да се обучават, Андрей Новаков ги запозна с европейското финансиране в контекста на възстановяването на Съюза от „Ковид-19“. Евродепутатът от групата на ЕНП говори за Плана за възстановяване на Европа и предвидените средства за България в този спасителен план. Председателят на АЛДЕ Илхан Кючюк благодари на БУП за поканата и специално отбеляза, че е възпитаник на Училището, а политиката е първо подготовка. После той обстойно говори за интеграцията на Западните Балкани. Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, обърна внимание на важността на зелените политики за Европа.

След общото изложение членовете на ЕП развиха подробно тезите си в работни ателиета пред заинтересовани от темата им курсисти.

Обучителният панел за работата на Европейския парламент и ключовите политики на Евросъюза стана възможен благодарение на проект „EU COOLтура“, който БУП създаде и изпълнява с подкрепата на Европейския съюз. Българското училище за политика „Димитър Паница“ организира и провежда своята обучителна Национална програма „Управленски умения“ вече 19 години. В настоящия й випуск има представители на европейския и българския парламент, на различни правителствени служби, на местната власт, неправителствени и професионални организации, бизнеса и др. Събитието помогна за изграждане и надграждане на знанията на групата лидери за работата на Европейския парламент.

 
Сряда, 08 Септември 2021 07:34 Велизар Георгиев

kilimi_15.09.2021Ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново извадиха от нафталина елементи от стари чипровски, котленски, арменски и турски килими. Фигури с различна символика от килими на различни етноси, живеещи на територията на България,  заживяха отново върху платнени торбички за многократна употреба и стари стъклени блокчета от преградни стени. Преди да се заемат с предизвикателството, гимназистите проучиха внимателно значението и начините на създаване на фигурите. За това особено полезна им бе срещата с холандеца Якоб Ван Бейлен, който притежава най-голямата колекция от стари чипровски и котленски килими и солидни познания за килимарството в България през последните няколко века. За историята и символиката в арменските килими младежите научиха от Хермина Емирян, а доц. д.и.н Саша Лозанова - преподавател по  история на изкуството и автор на книгата „Българската художествена тъкан“, обобщи и надгради тези знания.

„Във всяка от културите елементите в килимите са свързани с рода и неговото пребъдване във времето. Има символи за годеж, сватба, сродяване, плодородие…“, казват младите творци. Те избират отделен елемент, който рисуват върху торбичките или стъклените блокчета. Идеята им е накрая да имат своеобразна арт инсталация с графично представени еднакви мотиви в килимите на отделните етноси.  Да покажат и влиянието, и преплитането в културите. От наученото и практиката досега гимназистите вече са наясно, че символиката на орнаментите в килимите на народите е обща и е свързана основно с благоденствието на рода.

Творческите занимания на учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново са част от уъркшоп „Културно многообразие“ по проект „EU COOLтура“. Проектът е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Образователния експерт Марияна Георгиева е ментор на заниманията на учениците от гимназията в старата българска столица.

Направеното от младежите от Велико Търново ще бъде показано на специално организиран форум в София заедно със създаденото от техните връстници от Професионалната гимназия по дизайн в София и 18 СУ „Уилям Гладстон” .

 
Петък, 30 Юли 2021 15:38 Велизар Георгиев

zankina_07_2021Анализ на заинтересованите страни бе последната тема за третокурсниците от настоящата обучителна програма на Българското училище за политика.

Доцент д-р Емилия Занкина, декан на университета „Темпъл“ в Рим, обясни какво е анализ на заинтересованите страни, какви са неговите цели и представи основните стъпки за извършване на такъв анализ. В последвалата работа в малки групи участниците в Национална програма 2020-2021 правиха анализ на заинтересованите страни по темите: изграждане на инсталация за горене на отпадъци в София; домашното образование – все по-актуално в условията на пандемия; плановете на френския президент за задължителна ваксинация срещу „Ковид-19“; въвеждането на глобален минимален корпоративен данък. Целта на задачата бе курсистите да придобият представа за широкия спектър на заинтересованите страни, техните различни интереси, различните им стратегии за прокарване на тези интереси и възможните механизми за намиране на общи решения. След едночасовата работа по групи обучаемите представиха анализите си и получиха обратна връзка от модераторите. В края на сесията на участниците в Националната програма бе дадена индивидуална домашна работа. Всички те трябва да направят анализ на заинтересованите страни на избрана политика като обратната връзка за справяне с домашното ще даде лично доц. Занкина.

 

Страница 1 от 56

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Кой е в сайта

В момента има 57 посетителя в сайта