шаблоны joomla

Вторник, 28 Юли 2020 14:32 Велизар Георгиев

logo_bgKандидатствайте и спечелете стипендия за обучение в Националната програма на Българско училище за политика „Димитър Паница“

 

Винаги можете да намерите време за учене                                    Йожен  Йонеско

 

 

За какво: Обучение в Националната програма „Управленски умения" на Българското училище за политика „Димитър Паница". Програмата развива умения за комуникация, лидерство, организация, дава знания за местните, националните и международните политики.

С кого: Ще се обучавате заедно с представители на местната и националната власт, на бизнеса, съдебната система, на професионални и неправителствени организации. Лектори са признати експерти, действащи политици, утвърдени лидери.

От кого: фондация „Тръст за социална алтернатива" ще подкрепи двама участници в Националната програма „Управленски умения".

Условия за кандидатстване:

- Заемате водещи позиции в гражданска организация и/или в сектора, който представлявате;

- Имате минимум 5 г. професионален опит и представлявате организации с обществен авторитет и влияние в областта и в региона, в които работите;

- Работите за подобряване на образователните и икономическите постижения на лица от икономически уязвими общности,  с фокус върху ромите.

Пълните условия за получаване на стипендия можете да видите тук.

Българско училище за политика „Димитър Паница" вече 19 години обучава политическите и гражданските лидери на България в Националната си програма „Управленски умения". За тези десетилетия Програмата успешно са завършили над 850 лидери на България, сред които министри, евродепутати и депутати в българския парламент, представители на съда, прокуратурата, бизнеса, неправителствени и професионални организации.

Крайният срок:Документи за кандидатстване за стипендии се приемат до 15.08.2020 г. на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
Вторник, 21 Юли 2020 00:00 Велизар Георгиев

mrasen_vazduh_2През месеците март и април въздухът в България е бил по-чист. Показват го данните на платформата AirBG.info. Въпреки по-ниските температури и отоплението на домакинствата, вредните газове и фините прахови частици в атмосферата през тези два месеца са били по-малко. Това заяви Стефан Димитров, съосновател на AirBG.Info, в лекцията си пред обучаемите по проект „Чисти решения за мръсния въздух", който се изпълнява от Българското училище за политика „Димитър Паница". Пред общо двадесетте представители на местната власт, неправителствени организации и граждански лидери от София, Пловдив, Видин и Русе, Стефанов показа също данни за замърсяването на въздуха в градовете през отоплителен сезон 2019-2020 г. В 44 дни или в 25% от дните на изминалия отоплителния сезон в София нивата на замърсяване са били превишени. Справката за отоплителен сезон 2018 -2019 г. показва, че такива са били 41 от дните в столицата или 19% от отоплителния сезон. За Пловдив данните за сезон 2019 – 2020 сочат, че 48 са дните с превишени нива на замърсяване на атмосферния въздух, което е 27% от целия отоплителния сезон, а за Велико Търново са 37 дни или 21% от отоплителния сезон.
„Ние дишаме това, което произвеждаме, а ние го произвеждаме като караме автомобили с двигатели с вътрешно горене и се отопляваме с ...всичко", заяви Стефан Димитров. По думите му AirBG имат над 1000 измервателни станции, които мерят чистотата на въздуха и са на практика почти навсякъде - на връх Мусала, пред Народното събрание, до Министерския съвет, на Орлов мост, на Морската гара във Варна, на НДК, до Аязмото в Стара Загора, крепостта Царевец във Велико Търново, Стария град в Пловдив, кулата „Баба Вида", Банско, Велинград, резервата „Сребърна"... С помощта на тези данни хората вече планират деня си, начина, по който се движат, по който живеят. Въз основа на тези данни много хора, особено младите, които ще отглеждат или отглеждат деца, търсят своя нов дом. Следователно качеството на въздуха в съответен район влияее вече на пазара на недвижими имоти.

Младен Шишков, зам.-председател на комисията по околната среда и водите в Народното събрания, също се включи като лектор в обучението от 19 до 21 юли в хотел „Риу" – гр. Правец. Той запозна обучаемите с направените нормативни промени и ефектите от тяхното прилагане. Шишков посочи като причини за промените факта, че България е обект на наказателна процедура на ЕС заради неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух в 28 общини, както и грижата за здравето на хората. През последните две години са направени две промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приети са две нови наредби за качеството на твърдите горива за битово отопление и две нови национални програми, свързани с качеството на въздуха през 2019 г.

Като положителни резултати от реализираните проекти и усилията на общините Младен Шишков отбеляза, че в 13 общини от общо 28 в наказателната процедура вече се постигат нормите за фини прахови частици. В Пловдив и Русе се наблюдава устойчива тенденция към намаление на броя превишения на средноденонощната норма за фини прахови части през последните 3 години, макар все още да остава над допустимите 35 пъти годишно. Във Видин има почти двойно намаление на превишенията през 2019 г. спрямо 2018 г., а в София за 2019 г. се наблюдава значителен спад на средногодишната стойност за фини прахови частици в сравнение с предходните две години.

В обучението „Чисти решения за мръсни въздух" участниците работиха върху задача за създаване на цялостен продукт, включващ мерки и политики за решаване на проблеми, свързани с мръсния въздух в конкретна община. Като лектори в панелите се включиха още комуникационният експерт Любомир Аламанов, председателят на сдружение „Въздух за здраве" д-р Александър Симидчиев, старши политическият съветник на Европейската климатична фондация Юлиан Попов, Георги Стефанов от WWF, началникът на отдел „Програмиране и планиране" към ГД ОПОС, МОСВ Марта Цветкова, Васил Златев от клона на Световната банка в България и др.

Българското училище за политика „Димитър Паница" работи по проект „Чисти решения за мръсния въздух" с подкрепата на фонд „Активни граждани-България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

 
Петък, 03 Юли 2020 11:39 Велизар Георгиев

logo_bg 235x128В последните две седмици на месец юни Българското училище за политика(БУП) организира и проведе четири обучения за работещи с и за деца от Северна и Южна България. Обученията са част от проект "На фокус: Децата на България".

Велико Търново бе града домакин, който събра специалисти, работещи и живеещите на север от Стара плананина. Зам.-кмет, общински съветници, представители на областни и общински администрации, ръководители на центрове за услуги за деца и НПО се включиха в тренинга "Професионално прегряване и стратегии за справяне". Професионалистите от Варна, Разград, Търговище, Силистра, Видин, Русе и Велико Търново слушаха с интерес и участваха в активностите на еднодневния тренинг, воден от ас. д-р Иван К. Иванов.

Специалистът по комуникации Михаил Стефанов бе обучителят, който в рамките на ден направи всичко, за да разкрие пред обучаемите тънкостите в правенето на информационни кампании за детски политики. С родни и чужди примери Михаил Стефанов показа, че успешна информационна кампания може да се прави с малко средства, но с достатъчно креативност и с много желание. И в двете обучения участниците имаха възможност да проверят и затвърдят наученото чрез тестове и самостоятелни работи по групи.

Пловдив пък събра хората, работещи за децата в южната част на страната. Специалисти от Асеновград, Кърджали, Рудозем, Смолян, Пловдив и др. също попълниха знанията си за симптомите и методите за справяне с бърнаут, за техниките за правене на информационни кампании за детски политики. И тук заслугата за това бе основно на д-р Иван К. Иванов и Михаил Стефанов.

 
Вторник, 02 Юни 2020 12:00 Велизар Георгиев

logo_bgДо 31-ви юли гражданските организации и завършилите Българско училище за политика „Димитър Паница” могат да дадат своите предложения за представители от гражданската квота в Националната програма за 2020/2021 година. Основната цел на програмата е да обучи и вдъхнови бъдещите създатели и изпълнители на обществени политики, да ги подготви с визия, знания и отговорност за ефективно управление и лидерство, основани на върховенството на закона, спазване на човешките права, отчетност и открит диалог. Повече информация за програмата можете да намерите тук.

Кандидатстването става онлайн чрез страницата на училището. Подробна информация и необходимите документи за номиниране и кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

Одобрените кандидати ще бъдат поканени на интервю в офиса на училището. Те ще попълват и тестове. Първият курс на Националната програма 2020/2021 ще започне през октомври.

 
Четвъртък, 13 Февруари 2020 14:30 Велизар Георгиев

logo_bg 235x128Кандидати от Пловдив, Русе, Видин и София могат да подават документи за участие в обучението до 13 март

Българското училище за политика "Димитър Паница"(БУП) ще организира тридневно обучение по проект "Чисти решения за мръсния въздух" за общо 20 представители на местната власт, неправителствени организации и лидери на обществено мнение от градовете Пловдив, Русе, Видин и София. Целта на обучението е да се подобри информираността на новоизбраната местна власт – представители на областната администрация, кметове, зам.-кметове, експерти и др. и да се увеличи гражданското участие при формулирането на политики за борба с мръсния въздух и вредните му ефекти. Изследване за миналия отоплителен сезон показа, че градовете с най-мръсен въздух в България са Пловдив, Русе, Видин и София, а основните причини за замърсяванията са отоплението на твърдо гориво и автотрафика. В края на юли 2019 г. Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските граждани от мръсния въздух. Местните политики също не се справят с предизвикателството. „Чисти решения за мръсния въздух" предвижда обучителна програма, в която ще бъдат включени представители от четирите най-засегнати български градове. Проектът предвижда също и мерки за информиране и въвличане на местните общности при решаването на проблема. Желаещите да се включат в обучението от Пловдив, Русе, Видин и София могат да кандидатстват за това до 13.03.2020 г. За целта е необходимо да изпратят автобиография на имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Кандидатите трябва да отговарят на следните условия: да имат силна лична мотивация да влязат в обучителната програма; да са представители на местната/регионалната администрация, на НПО, граждански организации; професионално да са ангажирани с проблемите на мръсния въздух и със създаването на местни политики за решаването им; да демонстрират базови познания, свързани с проблема. Предимство ще имат кандидатите с минимум 3 години професионален опит (трудов стаж), които представляват организации с обществен авторитет и влияние в областта и в региона, в които работят. Представител на БУП ще се свърже с всеки кандидат и чрез интервю ще изследва мотивацията му за участие и знанията му по темата. При формирането на групата ще се отчитат и поредица от фактори като регионално представителство, баланс по пол, възраст и професионален профил. Окончателният състав от 20 участника в обучението ще бъде определен от комисия след разглеждане на документите и провеждане на интервютата. Всички разходи по обучението и настаняването са за сметка на организатора.

Програмата "Чисти решения за мръсния въздух" е създадена с финансовата подкрепа на Фонд "Активни граждани България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Българското училище за политика „Димитър Паница" и при никакви обстоятелства не може да се приема, че програмата отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд "Активни граждани България".

 
Сряда, 12 Февруари 2020 15:04 Велизар Георгиев

pavel_ivanov_saitТрадицията завършващите Българското училище за политика „Димитър Паница" да имат своя благотворителна кауза ще спази и Випуск 2020. В последния ден на трети курс от обучителната програма курсистите взеха решение да организират събитие с благотворителни инициативи и търг и със събраните средства да подкрепят млади хора за обучение във ВУЗ. Изборът ще бъде направен сред младежи от етнически малцинства, такива в неравностойно положение и лишени от родителска грижа. Чрез каузата „Помогни на бъдещето" избраните ще получат стипендия за обучение.

Преди да определят своята кауза и да си пожелаят здраве и хубави емоции до следващата си среща през март, обучаемите разбраха как се прави оценка на въздействието на публични политики от Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация. Наученото от него упражниха в малки групи с решаването на специална обучителна задача.

 
Вторник, 11 Февруари 2020 20:03 Велизар Георгиев

natcionalna_sigurnost_sait_2С председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов и арабиста Владимир Чуков започна третият обучителен ден за курсистите от настоящия випуск на Българското училище за политика. Двамата експерти говориха пред 40-те участници в Националната програма(НП) „Управленски умения" за предизвикателствата пред националната сигурност на България.

Учебният ден продължи с лекция за енергетиката, нейното развитие и стратегическото й значение за страната ни. Лектори в този панел бяха Валентин Николов, председател на комисията по енергетика в Народното събрание и експертът Явор Куюмджиев.

Специален гост за деня бе Сара Перин, изпълнителен директор на „Тръст за социална алтернатива", която се върна повече от 20 години назад и разказа впечатленията си от България при първото си идване тогава и днес. Сподели и за работата, и за приоритетите на неправителствената организация, която ръководи.

Работният ден завърши с много работа, но и емоции, свързани с усвояване на умения за поведение пред камера и участие в телевизионен дебат. Под ръководството на журналиста Бойко Василев курсистите се подготвиха и направиха симулация на телевизионен дебат на тема: „За или против отпадане на плоския данък".

 
Понеделник, 10 Февруари 2020 20:22 Велизар Георгиев

budjet_02_2020Наситен с теми, лектори и задачи бе вторият ден от обучението на третокурсниците от Националната програма „Управленски умения" на Българското училище за политика(БУП). Лъчезар Богданов – главен икономист от Института за пазарна икономика, бе първия за деня лектор, който говори пред курсистите за перспективите за развитие на българската икономика, за прогнозите за „синхронизирано забавяне" на икономиката евросъюза, за ръста на БВП на годишна основа в еврозоната.

Темата за пари, приходи и разходи беляза и втория панел, в който депутатите Евгения Ангелова (ГЕРБ), Валентин Ламбев (БСП) и Александър Сиди (ВМРО) обясниха на курсистите структурата на Национален бюджет и възможностите той да е инструмент за приоритизиране на публичните политики.

Учебната част завърши с лекция на проф. Росен Стоянов и доц. Татяна Буруджиева за спецификата и възможностите на онлайн комуникациите. Наученото от политиците и експертите курсистите на БУП упражняваха в работата си по групи, където решаваха специално разработени казуси и задачи.

 

Страница 1 от 51

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Кой е в сайта

В момента има 34 посетителя в сайта