шаблоны joomlaSasha_BezuhanovaСаша Безуханова / Председател

Саша Безуханова е инициатор и основател на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG. Тя е сред водещите общественици на България и един от най-високопоставените българи в глобалния ИТ бизнес.

До септември 2013г. тя ръководеше стратегическо направление в Хюлет-Пакард (HP) за работа с публичния сектор в развиващите се пазари – регион, обхващащ 67 държави по света и координираше връзките на компанията с Европейския съюз. Саша Безуханова прекрати успешната си кариера си в НР, за да се посвети на общественото развитие на България, създавайки MoveBG – платформа за сътрудничество и общо действие в процеса на формиране на публични политики, осигуряваща среда за обществен дебат по значими теми, свързани с развитието ни като общност и държава. 20-годишната й кариера в НР включва и позицията директор направление „Публична администрация” в Хюлет-Пакард за Централна и Източна Европа. Преди това в продължение на повече от 10 г. Саша е генерален директор на Хюлет-Пакард България и успява да наложи компанията като лидер на ИТ пазара в страната. Най-значимото ѝ постижение е привличането на инвестицията на HP през 2006г. в глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят около 5000 души.

Саша Безуханова работи активно за общественото развитие на съвременна България. Като почетен член и председател на борда на Джуниър Ачийвмънт България (1999-2014),  тя работи за възпитаване на предприемачески и лидерски умения сред най-младите. Саша е член на Консултативния съвет към Министъра на образованието и науката, председател на клъстер „Информационни и комуникационни технологии” (ИКТ), бивш президент на Българската международна бизнес асоциация (БИБА) от 2002 до 2006г., председател и заместник-председател на борда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) от 2007 до 2010г., председател на настоятелството на Технически университет-София от 2009г. до настоящия момент, член на борда на фондация „Помощ за благотворителността в България”, съосновател и председател на Съвета на високо равнище на Европейския център на жените в технологиите към ЕС (2008 – до настоящия момент), председател на Българския център на жените в технологиите (2012- продължава).

Саша Безуханова е носител на много престижни награди и отличия: Награда “Digital Woman of Europe” за постижения в ИКТ сектора (2013); Международна награда за жени-лидери Leader SHE (2010), Награда за лидерство на Junior Achievement Europe (2009), Лице на бизнеса в България - определена от в. Financial Times(2008), Най-добра репутация и постижения в областта на корпоративното управление в България (2003), Световен клуб на победителите на Хюлет-Пакард, (2006), Награда за ИТ Мениджър на годината (2002, 2001,1996) на IDG България, Бизнес дама на десетилетието (1991 - 1999) - определена от IDG България, Европейски клуб на победителите на Хюлет–Пакард (1999), Най-добър млад мениджър за България (1997). Саша Безуханова е и лауреат на едно от най-високите държавни отличия на Италия - Орден на Звездата на италианската солидарност, удостоена през 2009 г. за принос в развитието на двустранните икономически отношения между България и Италия. През 2011 година тя е назована една от 5-те най-влиятелни жени на България.

Саша Безуханова е магистър по „Електроника” от Технически университет - София и има управленска квалификация от INSEAD, Франция.

 antoni_todorovДоц. Антоний Тодоров / Член на Управителния съвет

Доц. Антоний Тодоров е български политолог. Завършва международни отношения, специализира в областта на политическите идеи, политическата социология и международните отношения и защитава докторат по история. Доц. Антоний Тодоров е преподавател по политически науки към НБУ. Работил е като старши съветник в отдел "Парламентарни изследвания" на Народното събрание, като главен редактор на списание "Български наблюдател", редактор във в. "Култура" и научен сътрудник в Института за социална история. Научната му кариера преминава през Института за политически науки в Париж, Центъра за изследване на френския политически живот, Североатлантическа асамблея в Брюксел, Института Изток-Запад в Прага и др. Бил е гост-професор в Свободния университет в Брюксел, в Бургундския университет в Дижон, в Болонския университет. Член е на Българска асоциация по политически науки, на фондация “Манфред Вьорнер” и на Българска Хелзинкска гражданска асамблея.
borianadimitrovaДоц. д-р Боряна Димитрова / Член на Управителния съвет

Боряна Димитрова e завършила социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Тя е доцент, доктор на философските науки. Чете лекции „Изследователски методи в социалните науки“ в Нов Български университет. Специализирала е в Центъра за изучаване на френския политически живот /CeViPOF/, в Националния център за научни изследвания /CNRS/ - Париж , в Центъра за административни, политически и социални изследвания /CRAPS/ - Лил, Франция и в университета Йейл, САЩ. Работи в областта на социология на политиката, изследванията на общественото мнение, модели на социално поведение, анализ на ефективността на социалните политики.

Създател и управляващ партньор е на социологическа агенция Алфа Рисърч. Член е на Европейската асоциация на изследователите на общественото мнение и маркетинга /ESOMAR/ и е била заместник-председател на нейното българско представителство - BAMOR. Член е на Управителния съвет на Сдружение „Деца и юноши“.

Ръководител е на над 80 национални и международни изследователски проекти. Има многобройни публикации в периодичния печат, в научни списания в България и чужбина.
dimitar_bechevДимитър Бечев / Член на Управителния съвет

Димитър Бечев е старши изследовател и директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика, а също така и член на South East European Studies at Oxford (SEESOX) към колежа St Antony’s в Оксфорд. В периода 2006 – 2010 е бил изследовател към Оксфордския Център за европейски изследвания и лектор по международни отношения към колежа   Worcester в Оксфорд, както и гост-професор в университета Хитоцубаши в Токио. Регионален експерт е за Централна и Източна Европа към водещата консултантска и информационна компания Oxford Analytica. Публикувал е разработки в областта на разширяването и политиката на съседство на Европейския съюз, съвременната история и политика на Балканите. Автор е на  Historical Dictionary of the Republic of Macedonia (2009), Mediterranean Frontiers: Borders, Conflict and Memory in a Transnational World (2010) и Constructing South East Europe: the Politics of Balkan Regional Cooperation, а също така и на статии в престижни периодични издания като Journal of Common Market Studies и East European Politics and Societies. Димитър Бечер има докторат (2005) по международни отношения от Оксфорд и магистърски степени по право и международни отношения от СУ „Св. Климент Охридски“.

 


julian popov newЮлиан Попов / Член на Управителния съвет

Юлиан Попов е първият изпълнителен директор на Нов български университет, бивш служебен министър на околната среда и водите (2013), старши политически съветник на Европейската климатична фондация. През 2007-2013 е председател на Българското училище за политика. Активно e ангажиран с благотворителна дейност в помощ на деца в неравностойно положение в България. Автор е на две книги и на голям брой статии за европейска политика, енергетика и устойчиво развитие, публикувани във водещи международни издания (The Independent, BBC, Al Jazeera, Gazeta Wyborcha, the European Voice and others). Живее със семейството си в Лондон.

 


irina

Ирина Алексиева / Изпълнителен директор

Ирина Алексиева е добрe позната на българската общественост като един от най-добрите икономически журналисти на страната, автор и водещ на седмичното икономическо предаване на Би Ти Ви "Бизнесът". Преди това, Ирина ръководи Икономическия отдел на Дарик радио и бе автор на предаването "Портфейл".

Ирина е доктор по обществени комуникации и информационни науки на Софийския университет „Климент Охридски”. Докторската й теза е посветена на комуникирането на климатичните промени. Тя има Магистърска степен по бизнес администрация от Американския университет в България и магистратура по икономика от Университета за национално и световно стопанство. Специализирала е журналистика в САЩ и е изучавала развитието на гражданския и политически диалог в страните от Югоизточна Европа и бившия Съветски съюз в Норвегия.

По време на интензивната си журналистическа кариера Ирина е интервюирала някои от най-влиятелните лидери на световната политическа и икономическа сцена, сред които Нобелови лауреати, ръководители на глобални компании и финансови институции. Тя е автор и на редица документални филми, сред които "Чернобил -20 години по-късно", посветен на годишнината от най-голямата авария с атомен реактор в света и "Изборът на Калифорния" – за политиката на енергийна ефективност на Калифорния.

Ирина е член на борда на Българската къща на гражданското общество и на научния съвет на Световния форум за демокрация.

Сподели тази статия!