Лятната академия  за развитие на демокрацията чрез културна дипломация - споделяне на опит между училищата за политика в България, Мароко и Тунис (2014г.)

Лектори


  Н. Пр. Латифа АХАРБАШ

Назначена на 9 март 2013 за извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България и Република Македония, Латифа Ахарбаш е била член на мароканското правителство от октомври 2007 до януари 2012 година, заемайки поста държавен секретар на външните работи и сътрудничеството. Преди това е ръководила националното радио на Мароко, което оглавява след като е била генерален директор на Висшия институт по информация и комуникации в Рабат и научен сътрудник и преподавател по журналистика в продължение на години. Упражнявала е също така международна консултантска дейност, по-специално в областта на непрекъснатото обучение на журналисти. От 2005 до 2007 година е избрана за председател на мрежата „Теофраст“ на франкофонските училища по журналистика, една от 14-те инстутиционални мрежи на Университетската агенция на франкофонията. Латифа Ахарбаш е била също така представител в Мароко на Евро-магребската мрежа за професионално обучение в областта на комуникациите (REMFOC), създадена от Европейската комисия в рамките на програма „Мед Медия“. Латифа Ахарбаш е съавтор на две книги за положението на жените в Мароко - „Жени и политика“ и „Жени и медии“, издадени от издателство „Льо Фенек“, библиотека „Мароканките, гражданки на утрешния ден“.


  Ирина АЛЕКСИЕВА

Ирина Алексиева е изпълнителен директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Тя е добрe позната на българската общественост като един от най-добрите икономически журналисти на страната, автор и водещ на седмичното икономическо предаване на Би Ти Ви "Бизнесът". Преди това, Ирина ръководи Икономическия отдел на Дарик радио и бе автор на предаването "Портфейл". Ирина е доктор по обществени комуникации и информационни науки на Софийския университет „Климент Охридски”. Докторската й теза е посветена на комуникирането на климатичните промени. Тя има магистърска степен по бизнес администрация от Американския университет в България и магистратура по икономика от Университета за национално и световно стопанство. Специализирала е журналистика в САЩ и е изучавала развитието на гражданския и политически диалог в страните от Югоизточна Европа и бившия Съветски съюз в Норвегия. По време на интензивната си журналистическа кариера Ирина е интервюирала някои от най-влиятелните лидери на световната политическа и икономическа сцена, сред които Нобелови лауреати, ръководители на глобални компании и финансови институции. Тя е автор и на редица документални филми, сред които "Чернобил -20 години по-късно", посветен на годишнината от най-голямата авария с атомен реактор в света и "Изборът на Калифорния" – за политиката на енергийна ефективност на Калифорния. Ирина е член на Борда на Българската къща на гражданското общество.


  Милен АТАНАСОВ

Член на Съюза на българските журналисти от 2003, Милен Атанасов е едновременно редактор на международни новини и автор на предаването „Зелена светлина“ в Българска национална телевизия. Журналист-франкофон, той следи събитията и процесите в Африка като цяло, проявявайки по-специален интерес към Северна Африка. Неговият документален филм „Сахара – ритъмът на пустинята“ описва света на пясъците и преоткрива формули, валидни за всички хора, не само в Африка и Европа, но и в целия свят.


  Амина БУАЯШ

Амина Буаяш е първата жена-председател на организация за правата на човека в Мароко. Избрана за касиер на Мароканската организация по правата на човека (OMDH) на първия й конгрес през 1988, тя е инициатор, наред с други неща, на организирането на националните кампании на Движението на семействата на политическите затворници. Участвала е също така в разработването на теми по чувствителни обществени въпроси, като лишаването от свобода по политически причини, принудителното изчезване и изтезанията. Тя е от онази категория жени, които преобразяват представата за мароканската жена: през 1992 завършва магистратура по “Икономика” в университета „Мохамед V“ в Рабат и работи в опозиционната преса. През 2006 година е избрана начело на Мароканската организация по правата на човека, където работи по-специално за премахване на смъртната присъда и срещу безнаказаността в Мароко. През 2011 става член на Консултативната комисия за конституционна реформа. Амина Буаяш е също така инициатор на множество акции за защита и разпространение на правата на човека чрез новите информационни технологии. Създала е два уеб сайта: WARAKATI, посветен на правата на мароканските жени и www.marsad.ma - за гражданско наблюдение на изборите през ноември 2011 година. През 2009 е координитор на група неправителствени организации по правата на човека за националната кампания за ратифициране на Международната конвенция за принудителното изчезване. През 2010 е координатор на национална група от двадесет марокански НПО, настояващи за ратифициране на Протокола към Конвенцията за изтезанията, като по-късно координира и публикуването на съответен документ за създаването на национален механизъм за превенция на изтезанията.


  Боряна ДИМИТРОВА

Журналист и ТВ продуцент, специалист по връзки с обществеността и медийно обучение в областта на телевизионната журналистика и комуникация. Обучава журналисти, студенти, представители на правителствени институции, ръководители на предприятия. Автор е на документални филми и големи репортажи, отразяващи национални и международни събития.


  Боряна ДИМИТРОВА

Боряна Димитрова е социолог, преподавател в Нов български университет и директор на „Алфа Рисърч“, една от най-големите агенции за проучване на общественото мнение в България. Боряна Димитрова е родена през 1961 година в София. Завършва средно образование в гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Боряна работи в областта на политическата социология, ефективността на социалните политики, изучаването на общественото мнение и социалната отговорност. Създава и ръководи агенция за маркетинг и изследване на общественото мнение „Алфа рисърч“, станала известна и уважавана с достоверността на предизборните си прогнози и обстойните анализи на социалния и политически живот. Като социолог Боряна Димитрова е ръководила над 100 проекта за национални и международни изследвания. Автор е на множество публикации в периодичния печат и в специализирани научни издания в България и в чужбина. Член е на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания и заместник-председател на българския й клон (BAMOR). Член е на управителните съвет на Българското училище за политика „Димитър Паница“ и на неправителствената организация „Деца и юноши“.


  Д-р Кирил КАЛЕВ

Д-р Кирил Калев е роден през 1954 в София, България. През 1985 защитава с отличие докторат по технически науки в Техническия университет в Магдебург, Германия. В началото на професионалната си кариера е работил в продължение на шест години за научни институции в София, България, и в Париж, Франция. През следващите седем години е журналист и водещ в Българското национално радио. През 1990 започва частна дейност и става съосновател и ръководител на първата група частни радиостанции в България, Радио FM+. От 1997 до 2001 година е посланик на Република България във Виена, Австрия. От 2001 работи като бизнес консултант и коуч на кадри. Председател е на Международната федерация за коучинг – клон България. Като дипломиран коуч (ICF) притежава магистърска степен по REISS MOTIVATION PROFILE. Автор е на многобройни публикации в България и в чужбина и е носител на множество престижни награди за международната си дейност.


  Юсеф ЛААРАЖ

Юсеф Лаараж е университески учен и директор на Гражданско училище за политически науки в Мароко, създадено по инициатива на Съвета на Европа в рамките на Програма „Юг“ за укрепване на демокрацията и правата на човека в Южното Средиземноморие. Ръководил е и Института за подготовка на служители по развитие и е работил към Програмата на ООН за развитие (ПРООН) като местен координатор на Програмата за борба с бедността в градовете. Активен представител на гражданското общество и на движението за правата на човека в Мароко: бил е ръководител и член на екип, създал паралелен доклад за положението в областта на културните и езикови права, представен и обсъден пред експерти на Комитета CERD в Двореца на нациите в Женева през 2010 година. Координатор на коалиция от 34 марокански НПО, специализирани по въпросите на развитието на правата на човека и анализа на ситуацията в областта на правата на човека.


  Моника ПАНАЙОТОВА

Преди да стане член на Европейския парламент, Моника Панайотова е депутат в българския парламент. Председател е на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по външна политика и отбрана. По време на политическата си кариера в дясноцентристката партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) е председател на младежката организация на ГЕРБ и международен секретар на ГЕРБ. Преди да се посвети на политическа кариера, Моника Панайотова е работила в НПО като директор „Проекти и връзки с обществеността“ и като научен сътрудник в Института за икономическа политика в София. Моника Панайотова е бакалавър по “Международни отношения“  и магистър по “Mеждународни икономически отношения” и  „Управление на международни проекти“ от Университета за национално и световно стопанство в София, България. Освен това е преминала обучения в Международния републикански институт и е участвала в неговата регионална програма за Европа, LEAP. Тя има опит в областта на външните работи и международните въпроси и е участвала в множество програми за обучение: „Обществени лидери“ в рамките на програмата за Югоизточна Европа, Институт за държавна администрация „Джон Кенеди“, Харвардски университет; семинар за политиката в областта на националната сигурност за представители от Република България, Европейски център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“; програми за лидерство в САЩ, Франция и щабквартирата на НАТО в Брюксел; Българско училище за политика „Димитър Паница“.


  Проф. Йордан ПЕЕВ

Проф. Йордан Пеев е доктор по история от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Европейския колеж в Брюж, Белгия, специалист по въпросите на арабския свят и исляма. Световноизвестен учен, проф. Пеев е преподавал в много европейски и арабски университети: в Италия, Испания, Белгия, Холандия, Алжир, Мароко, Египет, Сирия и Кувейт. Изнасял е лекции в Сорбоната и в Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж. Научните му интереси са насочени към арабските изследвания и сравнителния анализ на исляма и християнството, включително в България и през Средновековието. Завършил е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирал арабска история в Туниския университет. Има специализации в областта на отношенията между Европа и развиващите се страни в Европейския колеж по публични и стопански науки в Париж, проблемите на европейската експанзия в арабския свят в Европейския колеж в Брюж, Белгия, в областта на съвременната арабска история и политика в колежа „Сейнт Антъни“ в Оксфорд. През ноември 2006 година получава наградата на ЮНЕСКО-Шарджа за дългогодишните си изследвания на мюсюлманския свят, допринесли за разбирането на арабската философия и култура.


  Марко ПЕЛУЧИ

Марко Пелучи е работил в областта на маркетинга и изучаването на общественото мнение през последните 25 години. Присъединява се към TNS през 2005. Марко Пелучи ръководи управлението на международни проекти, разработката на проекти, координирането на доставчици на терен,изготвянето на  доклади и представянето на резултати. Отговаря също така за изпълнението на процедурите и програмите за контрол на качеството при мултинационални проекти на централно и местно равнище. През последните години, в качеството си на директор на Project European Neighbourhood Barometer на Европейската комисия и акаунт мениджър за Световната банка, той координира анкетните изследвания за Източна Европа и над 50 държави от Африка и Централна Азия. Пътувал много из тези страни, той притежава изключително голям опит в ръководенето на социални изследвания при трудни условия.


  Анри ПИЖА

Анри Пижа е ръководител на информационна агенция, френски журналист и университетски преподавател. Ръководи издателство „Илисос“, което създава през 2002. От 2003 е председател на Центъра за подготовка на журналисти (CFJ). Кариерата му, белязана от присъствието му в продължение на повече от десет години начело на Агенция Франс прес (AFP), минава в ръководство на медии, международни ангажименти и изследователска и преподавателска работа в областта на медиите, информацията и журналистиката. Той е сериозно ангажиран с въпросите на изучаването и използването на информационни приложения и дигитални системи в медиите. Анри Пижа е автор на множество статии и публикации, посветени на дигитализацията на медиите, международния обмен на новини и медийната и журналистическа етика.


  Михаел РЕМЕРТ

Михаел Ремерт е заместник-директор на Дирекция „Планиране на политики“ в Съвета на Европа. В компетентностите на дирекцията влиза съвместното (с вътрешни и външни партньори на Съвета на Европа) проучване  на възможностите и новите предизвикателства пред Европа. Михаел Ремерт отговаря за координацията на Мрежата от училища по политически науки, чиято цел е да се осигури висококачествена подготовка на млади обществени лидери. От 2005 до 2010 година Михаел Ремерт е ръководител на проект „Добро управление в информационното общество“, чиято цел е да послужи като платформа за обмяната на добри практики за електронно управление в държавите-членки, следвайки препоръките на Комитета на министрите за електронното гласуване и електронната демокрация. По същото време той отговаря и за организирането на ежегодния Форум по демокрация към Съвета на Европа. Ремерт се присъединява към Съвета на Европа през 1994. Първоначално работи в областта на социалното сближаване, а по-късно се занимава с демократичните институции и електронното управление. Следвал е в родината си, Германия, и в Канада; бил е университетски преподавател и обучител по гражданско образование от 1988 до 1993 година. Има докторат по политически науки от Университета във Фрибург, Германия.


  Салваторе САГЕС

Завършил Висшия институт за международни науки в Женева, Салваторе Сагес, швейцарец, е програмен експерт в Дирекция „Мир, демокрация и права на човека“ към Международната организация на франкофонията (OIF). Същевременно преподава в Института за политически науки в Париж (Sciences Po Paris). Преди да постъпи в OIF, последователно работи в Международния комитет на Червения кръст (CICR) и като изследовател в „Амнести Интернешънъл“, където отговаря за Западна Африка.


  Капка СТОЙКОВА

Капка Стойкова е завършила Политехническия институт в Тула, Русия, и е дипломиран коуч в Швейцария. Има над 17-годишна международна кариера в областта на развитието на организациите, екипите и хората. От френско-български произход, тя живее в София (България). Капка Стойкова е работила във Франция, в Занаятчийската камара в Лоар-е-Шер, и в България, като ръководител „Обучение и развитие“ за българските поделения на компанията „Солвей“. По-късно ръководи екип за набиране, обучение и развитие към БТК (Българска телекомуникационна компания). Преди повече от 6 години Капка Стойкова основава фирмата „Development Zone“ и оттогава работи като обучител и бизнес коуч за мениджъри и екипи в големи международни компании, установили се в България.


  Проф. Ингрид ШИКОВА

Проф. Ингрид Шикова преподава политики на Европейския съюз в катедра „Европеистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Цялата й професионална кариера е отдадена на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и Информационния център на Европейския съюз, съветник в Представителството на Европейската комисия. Участвала е в реализирането на съвместни проекти с Кралския институт за международни отношения в Лондон, Института за световна икономика в Кил, Университета в Абърдийн, Университета в Стокхолм. Ингрид Шикова е специализирала в областта на европеистиката в множество престижни университети и колежи - Европейския колеж в Брюж, Университета в Лимерик, Института по икономика в Ротердам. Член е на международната мрежа „Team Europe” и на Асоциацията за европейски изследвания (ECSA). Избрана е за член на Федералния съвет на Международния център за европейско обучение(CIFE) в Ница. Ингрид Шикова е автор на голям брой публикации по въпросите на европейската интеграция. Носител е на Ордена за заслуги на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със синя лента.


  Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин е министър на външните работи от май  2013. От септември 2005 е наблюдател в Европейския парламент и ръководител на шестчленната делегация на Коалиция за България. На изборите през 2007 е избран за член на Европейския парламент; преизбран за евродепутат през 2009. Избран е за съпредседател на Парламентарната асамблея Евронест, платформата за междупарламентарно сътрудничество със страните от Източното партньорство. Член е на Съвета на председателите на делегации в ЕП и член на Делегацията на ЕП в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Украйна; заместник-член на Делегацията на ЕП в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия. Член на Комисията по външните отношения и зам.- член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. В периода септември 2009 - януари 2012 Кристиан Вигенин e координатор на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в Комисията по външни отношения на ЕП. През 2000 Кристиан Вигенин е избран за член на Националния съвет на БСП, а в края на 2001 - за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност. В периода 2005-2008 е председател на Комисията по външна политика и международни връзки на НС на БСП. От 2006 участва в работата на Президиума на ПЕС и координира работата на мрежата на ПЕС за Югоизточна Европа. От 2010 е председател на Съвета по външна политика на НС на БСП. На парламентарните избори през 2005 е избран за народен представител в 40-то НС. До напускането на българския парламент през май 2007 е член на ръководството на Парламентарната група на Коалиция за България на позицията секретар по международната дейност и участва в работата на комисиите по външна политика и по европейска интеграция на НС. През 1998 Кристиан Вигенин се дипломира в Университета за национално и световно стопанство, специалности „Международни отношения” и „Макроикономика”.  Участва в редица обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ и др. От 1999 до 2001 година работи в Министерство на финансите. През 2001 Кристиан Вигенин започва работа в отдел „Външна политика и международна дейност” на Висшия съвет на БСП, като го ръководи в периода от 2003 до 2010.