Лятната академия  за развитие на демокрацията чрез културна дипломация - споделяне на опит между училищата за политика в България, Мароко и Тунис (2014г.)

Участници


  Кбира АГОЗУЛ, Мароко

Кбира Агозул е млада мароканка на 34 години. Завършила е Института по приложни технологии в Уарзазат, специалност „Корпоративно счетоводство“, както и “Информатика”.  Секретар е на асоциацията „Зелен оазис” за развитие и демокрация в Уарзазат. Работи активно за неправителствения сектор и е представлявала асоциация „Зелен оазис“ в рамките на много събития на национално (семинари, обучения и различни форуми) и международно ниво (Световен форум за демокрация в Страсбург). Интересува се от всичко, свързано с общественото развитие и правата на жените, както и от укрепване на капацитета на институциите и организациите на местно ниво в подкрепа на местното демократично управление.


   Фатима Захра АКЕСКУС, Мароко

Фатима Захра Акескус е гимназиален преподавател по френски език, заместник-председател на асоциация  „Тадрарт“ и председател на асоциация „Уахма“, чиято основна цел е реформа на началните училища в  селските райони. Страстта да преподава и споделя знанията и уменията си определя нейната професионална и социална ангажираност. В този смисъл хуманитарната сфера и доброволчеството са нейното призвание. Благодарение на натрупания в продължение на десет години опит Фатима Захра е усъвършенствала компетентостите си в областта на управлението на проекти, координацията  и развиването на партньорства както на национално, така и на международно ниво, а именно с Посолството на Швейцария, Международната гражданска служба на областта Нор Па дьо Кале във Франция и Световния алианс на гражданите на Сафи. Тя е доброволец и любител на четенето и плуването.


  Невена АЛЕКСИЕВА, България

Невена Алексиева е парламентарен секретар на Министерството на външните работи. Магистър по международни отношения от Софийския университет „Св.Климент Охридски“, тя е преминала през редица обучения - в Българското училище за политика „Димитър Паница“ – випуск 2007 г. , в Харвард Кенеди Скул, Дипломатическия институт към Министерството на външните работи и т.н. Невена Алексиева е била съветник на министър-председателя на България (2007г.-2009г.), началник на международния отдел на Българската социалистическа партия (2010г.-2013г.), експерт в отдел „Координация на борбата с  правонарушенията, засягащи финасовите интереси на Европейския съюз“ в Министерския съвет. Притежава богат опит в неправителствения сектор. Тя е член на Управителния съвет на фондация „Център за европейски и международни изследвания”. Владее английски и френски език.


   Айрин АЛИК, България

Айрин Алик е родена в Русе и живее в София. Завършила е Франкофонската програма по политически науки в Нов български университет и е бивш възпитаник на Българското училище за политика „Димитър Паница“ (Випуск 2010 г.). Експерт е по европейски програми и проекти в областта на междукултурния диалог и младежта. Национален координатор на гражданскотото сдружение ЕВЕТ /Европейска визия за етническа толерантност/ и стажант в бюрото на г-жа Надежда Нейнски – български член на Европейския парламент..


  Хайсем БЕЛГАСЕМ, Тунис

Айтем Белгасем е роден на 19 май 1974г. в Тунис. Той е депутат в Националната конституционна асамблея (НАК) от избирателния район Бен Арус, член на политическото бюро на партията Конгрес за републиката, както и председател на блока на Конгреса за републиката в НАК. Научен работник от 2006 г. и международен експерт в областта на образованието чрез новите технологии. Завършил е Алауитския лицей в Тунис и магистратура в Националното инженерно училище. Докторант е по електроника. Притежава и диплома по специалността “Политически науки” от Института по политически науки в Тунис. Предстои му да завърши магистратура по политическо планиране. Член на Конгреса за републиката от април 2011г, той започва политическата си дейност от началото на революцията. Участвал е в първия национален съвет на партията през май 2011г., след което е избран за делегат на Първия конгрес на партията в Кейруан през юни 2011 година. През август същата година е избран за заместник-генерален секретар в регионалното бюро на Бен Ароус.  Става официален говорител на парламентарния блок през ноември 2011 г., а на 1 март 2012 г. е избран за негов председател. Патрон е на инициативата „Напиши своята конституция” в Бен Аурос в сътрудничество с младежката организация на партията и регионалното бюро на партията. Владее арабски, френски и английски език.


   Нуредин БЕЛАХБИБ, Мароко
Нур Белахбиб е мароканец на 35 години. Завършил е магистратура по английски език и литература. От 2009 г. е заместик-координатор на програмата “Миграция” в Асоциацията за култура, развитие и солидарност Бени Знасен със седалище в Ужда. Асоциацията е известна най-вече в областта на миграцията и правата на човека.  Нур Белахбиб  представлява организацията си в рамките на множество срещи и семинари в Мароко и в чужбина. Дейността му е свързана с кампанията за урегулиране на административния статут на чужденците в Мароко и с осигуряване на превод за имигрантите. Член е на бюрото на Асоциация „Младите от квартала” в родния му град Ужда. Проявява интерес към социалната и политическата дейност и междукултурния обмен.


  Гергана ЧАКЪРОВА, България

Гергана Чакърова е асистент на директора на Франкофонския институт по администрация и управление (ФИАУ) и отговаря за комуникационните дейности на института. Бивш възпитаник на Българското училище за политика „Димитър Паница“ в рамките на Националната програма „Управленски умения“ – випуск 2010 година. Същата година тя участва и в Летния университет за демокрация към Съвета на Европа в Страсбург. Завършила е френска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”, специализация „Теория и практика на превода”. Завършва семестриално магистратура по политически мениджмънт и публични политики в Нов български университет. Има опит като преподавател по английски език и координатор на отдел „Международно сътрудничество” в Тракийския университет, както и като офис администратор на белгийско-българска фирма за телекомуникационно оборудване. Гергана Чакърова е участвала в международни проекти за подрегионални курсове на обучение на Световната търговска организация и Международната организация на франкофонията, както и в създаването на обучения за университетско управление за Университета Мохамед V - Суиси в Рабат, организирани от ФИАУ.


   Рашид ГЕРМЕЗИ, Тунис

Рашид Гермези е роден в Касерин на 24.10.1981 година. Понастоящем работи и живее в гр.Тунис.  Завършил е “География” в Сус (2000г.-2005г.). Научен работник е в областта на урбанизма и териториалното  развитие. Член е на Движението на социалдемократите. След революцията е бил член на Висшия съвет за изпълнението на целите на революцията и на демократичния преход. Участвал е в изборите за Националната конституционна асамблея на 23 октомври 2011 година.


  Лаусин ХАМИКИ, Мароко

Лаусин Хамики (36 г.) е политически и граждански активист от южно Мароко. Член е на общинския съвет на Тимуле (провинция Гелмим-Мароко).  Той е основател на множество неправителствени организации на национално, областно и местно ниво, които работят в сферата на развитието, демокрацията и човешките права. Лаусин Хамики е председател на Южното пространство (регионална мрежа от сдружения - Гелмим), председател на асоциацията АФЕЛЛА, член на неправителствената организация АЗЗЕТА, която работи по въпросите на културното и езиково многообразие. Участвал е в изготвянето и осъществяването на множество проекти за развитие на неговия регион и демократични реформи в страната.


   Хосни ХИШЕМ, Тунис

Хосни Хишем е роден на 12 април 1965 г. в Тунис, където е живял в работнически квартал в центъра на столицата. Възприел е теорията на марксизма още на 18-годишна възраст. Политически и синдикален активист е от 1985 година. След революцията в Тунис от 14 януари 2011 година участва в основаването на Партията на прогресивната борба. Избран е за депутат в Националната конституционна асамблея през октомври 2011 година. През ноември 2012 г. напуска Партията на прогресивната борба поради радикализма на тази партия и през 2013 г. основава Народната партия за прогрес, чиято цел е закрилата на социалните и икономически права и свободи, без да се следва каквато и да било идеологическа теория.


   Мария ИЛИЕВА, България

Мария Илиева е родена на 5 януари 1973 г. в Русе. Завършила е Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов, специалност „Контрол и анализ на фирмената дейност”. Магистър е по управление от Университета в Лиеж (Белгия) и е специализирала в областта на одита на публичните разходи във Висшето национално училище за администрация в Париж, Франция. Завършила е Българското училище за политика „Димитър Паница“ – випуск 2014 година. Работила е като одитор в Агенцията за вътрешен контрол, в Сметната палата, в Комисията по финансов надзор. Член е на политическа партия „Граждани за европейско развитие в България” и представлява членовете в управителния съвет на една от местните структури на партията в София. Силно подкрепя европейското бъдеще на България.


   Мохамед Карим КРИФА, Тунис

Мохамед Карим Крифа е адвокат, специализиран във вещно, данъчно и корпоративно право. Завършил е публично право във Факултета по правни, политически и икономически науки в гр. Сус – Тунис, и има диплома по правни науки от Университета Париж-I: Пантеон–Сорбона. Мохамед Крифа е завършил Тунизийското училище за политика през 2012 г. В момента той е народен представител в Националната конституционна асамблея на Тунис, избран от листата на партия „Ал-Мубадара” в гр. Сус, на изборите, проведени на 23.10.2011 г. Член е на правната комисия и комисията по конституционните въпроси.


Самира МЕРАИ, Тунис

Самира Мераи Фриа, родена на 10 януари 1963 г. в Зарзис, е тунизийски лекар и политик. Член е на Националната конституционна асамблея. Завършила е началното училище Рут дьо Габес и техническа гимназия в Медина. След успешно полагане на матура по математика през 1981г., тя е приета във Факултета по медицина в Тунис, където учи между 1982г. и 1986 година. След като става лекар през 1992г., тя специализира в областта на пневмологията. През 2008 г. получава степен по физиология и патология на съня във Факултета по медицина и фармация в Лион. Самира Фриа е доцент по пневмология във Факултета по медицина в Тунис от 2003г. , а от 1993 г. работи и в болницата Авдерамен – Мами в Ариана. Става активен член на партията Афек Тун и през май 2011 г. е избрана за член на централния ѝ комитет. Оглавява листата на избирателния район в Медина на изборите за Националната конституционна асамблея на 23 октомври 2011г. На 1 февруари 2012г. е избрана за вицепрезидент на асамблеята по въпросите на законодателството, отношенията с правителството и президенството на Републиката. Омъжена е и е майка на три деца.


   Раджа МОРДЖАНИ, Мароко

Раджа Морджани е мароканка, бакалавър по икономически и социални науки и преподавател по френски език от двадесет и шест години. Член е на Националния съвет по правата на човека в Мароко (Регионална комисия по правата на човека в Рабат/Кенитра) и е активист в областта на правата на човека и по-конкретно на правата на жените. Притежава богат опит в областта на обучението по правата на човека и е участвала в изготвянето на ръководство в тази област в рамките на проект, реализиран от нейната асоциация в партньорство с Министерство на образованието на Мароко и ЮНЕСКО. Активен член е на леви политически партии и член-основател на много марокански асициации в областта на правата на човека. Понастоящем е председател на Центъра по правата на хората (CDG), който работи за социалната и икономическа интеграция на жените и политиките за жените, бори се с насилието срещу жените и децата. През 2013 г. завършва Гражданското училище за политически науки (ECEP). Участвала е в много обучения по киберактивизъм, киберзастъпничество/лобиране и е активен участник в интернет пространството. Администратор е на група по правата на човека в арабския свят, била е и администратор на група в областта на правата на жените в Мароко. Проявява особен интерес към литературата и особено към поезията, превежда поеми от арабски на френски език, които предстои да бъдат публикувани.


  Умама СЕФИ, Тунис

Умама Сефи е на 35 години от Тунис. Завършила е магистратура по частно право през 2007 г. и е бивш възпитаник на Тунизийското училище по политика (TSOP) (випуск 2013г. – 2014г.).Член е на Националния съвет на Демократичния алианс (AD) и активно участва в обществения живот.


   Калин СЛАВОВ, България

Калин Славов е изпълнителен директор на асоциацията „Прозрачност без граници” – България от 2011г. Преподавател е по право в Софийския университет и е бил съветник на министър-председателя (2005-2008 г.) и на президента на Република България (2002-2005 г, 2009-2011 г.). Заемал е висши длъжности в Министерство на вътрешните работи и Националната здравно-осигурителна каса. Магистър е по бизнес мениджмънт и международни отношения и е участвал в обучения, организирани от френското Висше национално училище за администрация. Завършил е Българското училище за политика „Димитър Паница“ – випуск 2007 година.


  Ясин СУИДИ, Мароко

Ясин Суиди е мароканец на 28-годишна възраст. Докторант е по обществено здравеопазване и научен работник в Центъра за научно-изследователска дейност в областта на ценностите в Мохамедовата асоциация на улемите. Председател е на Мароканската организация за обучение по взаимообучителен метод. Член–основател е на много неправителствени организации (Асоциацията Ибн Тофайл за научно-изследователска дейност в областта на устойчивото развитие, Мрежата на любителите на астрономията в Мароко). Представлявал е Мароко в Международния форум на младежта в Мексико и Международната програма за лидерски умения в САЩ. Проявява засилен интерес към анализа на публични политики, което го кара да създаде MENA POLICY HUB и Мароканския център за наблюдение на  публичните политики. Бил е кандидат за депутат в националната листа на младежката организация на партията „Минало и съвремие” на изборите през 2011г. в Мароко. Бил е и „млад министър” по връзки с парламента и гражданското общество в „паралелното младежко правителство” (2011г.-2013г.).


   Ален ТОМОВ , България

Ален Томов е председател на сдружение „Нашето семейство”, което е създадено в подкрепа на българските деца и изследва съвременните методи за възпитание и развитие на децата за живота. „Нашето семейство” си сътрудничи активно с подобни организации в цял свят и има право да представлява бъдещите чуждестранни родители, желаещи да осиновят деца от България. Ален Томов е адвокат в София, специализиран в областта на гражданското, административното и търговското право. Представлява и защитава интересите на чуждестранните инвеститори в България при изпълнението на техните проекти. Възпитаник е на Българското училище за политика „Димитър Паница” – випуск 2010 година.